Ciasta z Tokarni


"Keks wielkanocny"

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej,
30 dag cukru,
25 dag masła,
10 jaj,
2 łyżeczki sody,
25 dag rodzynków,
10 dag smażonej skórki pomarańczowej,
8 dag migdałów,
zapach arakowy,
sól.
Sposób wykonania:
7 żółtek i 3 całe jajka ubić z cukrem, wlać stopione masło i nadal ubijając wsypać mąkę z sodą i szczyptę soli. Dodać do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową pokrajaną w kostkę oraz olejek arakowy. Ciasto włożyć do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym i wysypanym pokrajanymi migdałami pergaminem. Po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokrajanymi wzdłuż migdałami. Formę nakryć papierem i piec w gorącym piekarniku około 55 minut.



"Ciasto Metrowiec"

Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
8 łyżek letniej wody,
10 łyżek oleju,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao.
Krem:
1 i 1/2 szklanki mleka,
? szklanki cukru,
2 jaja,
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
1 kostka masła.
Sposób wykonania:
Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej i wodę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie ją wymieszać z ciastem. Podzielić na dwie porcje, a do jednej z nich dodać kakao. Piec w długiej i wąskiej formie keksowej nasmarowanej dokładnie tłuszczem. W temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto upiec dzień wcześniej. Przygotować krem: ? szklanki mleka zagotować razem z połową szklanki cukru.Wystudzić,dodać masę przygotowaną z ? szklanki mleka, 2 jaj, mąki ziemniaczanej i pszennej.Wymieszać wszystkie składniki. Masę wlać do gotującego się mleka i gotować dalej na małym ogniu, miksując. Po wystudzeniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto pokroić na kromki. Przekładać kremem, układając na przemian jasne i ciemne ciasto. Polać gotową ciemną polewą czekoladową.



"Mazurek z bakaliami"

Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki,
40 dag masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 jajka,
1 żółtko,
5 dag miodu.
Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek,
40 dag orzechów włoskich,
15 dag masła,
15 dag miodu.
Polewa nugatowa:
1/2 szklanki mleka,
15 dag cukru,
15 dag masła.
Sposób wykonania:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wysmarowaną tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie, miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając. Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać.Mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć. Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową. Polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić do wystygnięcia.



"Migdałowiec "

Składniki:
8 białek,
4 szklanki migdałów,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy.
Sposób wykonania:
Cztery szklanki migdałów zalać wrzątkiem i odstawić na pięć minut. Obrać ze skórki. Obrane migdały zmielić i utrzeć z jednym białkiem, 1 szklanką cukru i wanilią.Pozostałe trzy białka ubić na pianę i ucierać z już powstałą masą. Ubić następne białka i wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć ma blachę i piec 45 - 50 min. w piekarniku o temp. 180 stopni C.



"Marmurkowiec z owocami"

Składniki:
1/2 kg mąki tortowej,
1 masło,
5 jajek,
5 łyżek cukru,
3 łyżki kakao,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 kg różnych owoców,
1 szklanka cukru.
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem dodać żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, podzielić na trzy części.Dwie pozostawić białe, a do trzeciej dodać kakao. Na blachę zetrzeć najpierw ciasto białe, potem ciemne. Rozłożyć owoce, następnie ubić sztywną pianę z białek i 1 szkl cukru. Wyłożyć na owoce, a na pianę zetrzeć ciasto białe. Piec w piekarniku w temp. 180 st.C. około 60 minut.



POWRÓT