Taki tytuł nosi projekt realizowany w 2011 r. przez Oddział PTTK w Dobczycach wspierany przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej  w ramach programu operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
Celem głównym planowanych działań jest integracja mieszkańców czterech powiatów  - myślenickiego, wielickiego, bocheńskiego, wadowickiego,  poprzez rozwijanie lokalnego dziedzictwa kulturowego skupionego wokół naturalnych surowców, tradycji kulinarnych i rękodzielniczych regionu. - Naturalnie – czyli  zwrócenie uwagi na identyfikację i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych i potrawach oraz przedmiotach wytwarzanych  przez lokalnych rzemieślników, poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.  To promocja zdrowego stylu życia tzw. „powrotu do natury”
- Na Wzgórzu Zamkowym – czyli w miejscu mocno związanym z kultywowaniem tradycji regionu, z możliwością prowadzenia zajęć i spotkań edukacyjnych.
Adresatami zadania będą uczniowie szkół podstawowych 13 gmin subregionu Małopolski:  Dobczyce, Raciechowice, Siepraw, Sułkowice, Tokarnia, Lubień (powiat myślenicki), Trzciana, Żegocina, Łapanów (powiat bocheński), Mucharz, Stryszów, Lanckorona (powiat wadowicki), Gdów (powiat wielicki), dla których zorganizowane zostaną wyjazdowe zajęcia warsztatowe w skansenie  na Zamkowym Wzgórzu w Dobczycach. Przewiduje się uczestnictwo 520 dzieci z 40 opiekunami. Dzieci będą uczestniczyły w  pokazie „Od ziarenka do bochenka”, pod kierunkiem gospodyni będą mogły samodzielnie wyrabiać ciasto, formować różnorodne  pieczywo , dowiedzieć się jak piecze się chleb i następnie degustować swojskie wypieki, zdobędą wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia, wykorzystania ziół i przypraw rosnących w ogrodzie, a także wezmą udział w warsztatach tradycyjnego rzemiosła.
Zadanie obejmie również edukację 160 mieszkańców obszarów wiejskich i wyłonienie grupy 20 wolontariuszy,  którzy będą uczestniczyć w wyjazdach studialnych i w imprezach plenerowych. Wyjazdy przewidują wizyty w gospodarstwach agroturystycznych leżących na szlaku „Tradycyjnego Rzemiosła Małopolski” oraz na szlaku „Małopolska Wieś Pachnąca” wyspecjalizowanego w zakresie uprawy i szerokiego wykorzystania ziół. Właściciele gospodarstw posiadają  wszechstronną wiedzę o uprawie ziół w przydomowych ogródkach, znają ich właściwości, sposoby suszenia, układania bukietów, kąpieli ziołowych, a także wykorzystania ich w kuchni regionalnej, czy w medycynie niekonwencjonalnej. Pobyt w takim wonnym gospodarstwie to wspaniała okazja do bliskiego spotkania z naturą oraz tradycją małopolskiej wsi.
W ramach projektu zorganizowane zostaną dwie imprezy plenerowe,  w trakcie których nastąpi prezentacja kultury kulinarnej i upowszechnienie naturalnych surowców, a także utworzony zostanie sklepik regionalny na zamku w Dobczycach, który promował będzie lokalne produkty.
Maria Topa PTTK O/Dobczyce